Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden önceki son darbe olan yakın tarihin post modern darbesi olarak kayıtlara geçen 28 Şubat, Türkiye'nin demokrasi tarihine kara leke olarak geçti.

Kışladan çıkan askeri tanklar Sincan sokaklarında yürüdü, başörtülü öğrenciler okullara alınmadı. "Bin yıl sürecek" dendi... Türk demokrasi tarihine sürülen kara lekenin adı: '28 Şubat'... O utancın izleri, aradan geçen 27 yıla rağmen hala hafızalarda canlı, hala silinmedi.

Sancaktepe Beledi Başkanı Şeyma Döğücü'nün de tanıklık ettiği o günlerde yaşananları katılımcılarla paylaştı.

Programın hemen öncesinde 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde okunan ve bir milletin yeniden diriliş sembolü haline gelen "Sela" okundu.

Açılış konuşması öncesinde İstiklal Marşı okunarak, hafızlar tarafından Kur-an tilaveti ve vatan toprakları uğruna şehadete yürüyen şehitlerin ruhuna Fatiha okundu.

Tilavet

28 Şubat post-modern darbe ve bugün Filistin'de hala devam eden soykırımla ilgili video görüntüler yayınlandı.

Programın açılış konuşmasını yaparak katılımcıları selamlayan TÜGVA başkanı Yasin AKA, "Sancaktepe'de eğitim, kültür, sanat, spor ve insani yardım gibi bir çok alanda çalışma yapan STK'lar olarak birlikte organize ettiğimiz 28 Şubat Darbesini hatırlamak, Türkiye, Filistin ve Ümmetin şehitlerini anma programına hepiniz hoş geldiniz" dedi.

Yaka

"Geleceği inşa etmek, geçmişi bilmekle olur." diyen Aka, "Yakın geçmişimizi ve tarihimizi doğru öğrenmek, geçmişte yaşanan sorunlardan ibret almak, bu günümüzü bilinçli yaşamaya ve geleceğimizi güvenle inşa etmeye yardımcı olacaktır" ifadeleri kullandı.

28 Şubat darbesinin modern tarihin farklı bir darbe versiyonu olduğu değerlendirilen programda, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine kalkışanların, ellerine fırsat geçmesi halinde hiç çekinmeden tekrar aynı kalkışaya cüret edebileceklerine ve bu yüzden Türkiye'ye tekrar o süreçlerin yaşatılmaması için çok çalışmak gerektiği vurgulandı.

Programda konuşan Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA, 28 Şubat darbesi ve 15 Temmuz darbe girişimi sürecini değerlendirerek, o zorlu günlerin aşılması için çok zorluklar çekildiğinin altını çizdi.

Sancaktepe'de yerel seçimi kaybeden Şeyma Döğücü'den veda mesajı Sancaktepe'de yerel seçimi kaybeden Şeyma Döğücü'den veda mesajı

G Hc68Gp W8 A Awm Al

Biz selaları sadece bir insanımız vefat ettiği zaman okunuyor zannederdik, meğer selalar bir milletin dirilişi için de okunuyormuş. Ne mutlu bizlere böyle bir milletin evlatlarıyız." ifadeleri kullandı. 

Şd-1

28 Şubat darbe sürecini yaşayan, eğitim ve mesleği hayatında Türkiye'de başörtü yasağına şahitlik eden Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, "yaşanan o zorlu süreci değerlendirirken, bugün konuştuğumuz bu olaylar gerçekti ve yaşadık. Özellikle gençlere, biz bunları size bir hikaye olsun diye anlatmıyoruz. Bunları yaşadık ve inanın ellerine fırsat geçse bize bunları tekrar yaşatacaklar. Onların yüzlerindeki maskelere, sahte gülümsemelere aldanmayın, ellerine fırsat geçsin aynısını tekrar yapacaklar. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor" ifadeleri kullandı.

R3

Programın ana konuşmacısı olan araştırmacı yazar Mustafa ARMAĞAN, "Şehadet ve Şehitlik" bağlamında 28 Şubat darbesi, 15 Temmuz darbe girişimi, Filistin olayları gibi konuları tarihsel bağlarıyla birlikte değerlendirerek anlattı.

"Şehadet ve şehitlik" kavramı bakımından yaşanan savaşları va tarihsel olaylar konusunda uzun bir konuşma yapan Armağan, İslam dininin tüm zamanlarda ve tüm canlılara hitap eden, dünyada inanılan ve varlığını sürdüren tüm dinlerden bu yönüyle çok net bir şekilde ayrışıyor ve herkesi kucaklıyor ifadeleri kullandı.